Sportiva

Toestelturnsters I-niveau sluiten seizoen mooi af in Jabbeke

01I8

Gisteren vond de derde en laatste voorronde plaats bij het I-niveau toestelturnen meisjes. Voor Esther, Lenthe, Alizée en Charlotte was het hun derde wedstrijd. Voor Kato was het haar tweede en voor Elien was het haar allereerste wedstrijd. Spannend!

De wedstrijd ging door in Jabbeke en startte voor de meisjes van I8 om 8u40. We waren al vroeg uit de veren. De meisjes begonnen aan balk. Meteen het meest zenuwslopende toestel van allemaal. Charlotte en Elien wisten hun zenuwen goed onder controle te houden en turnden een foutloze balkoefening. Naast enkele kleine foutjes bij de anderen, werkte iedereen zijn oefening mooi af en we kregen zelfs complimenten van de jury. Kato en Alizée lieten zich bovendien van hun meest moedige kant zien en voerden voor het eerst hun oefening uit op de hoge balk.

Met veel zin gingen we naar het volgende toestel: grond. De oefeningen werden (op een aantal uitzonderlijke momentjes na) één voor één uitgevoerd met mooi gestrekte benen, tenen, armen en vingers. Er werd netjes gewerkt en de delen werden zo correct mogelijk uitgevoerd. Het publiek mocht mee genieten van mooie (kracht)handstandjes, radslagen, brugjes, spagaten,… Allemaal uitgevoerd met een mooie uitstraling.

Tijd om door te schuiven naar sprong. Hier krijgt elke gymnast de kans om het beste van zichzelf te tonen in twee sprongen. De beste sprong telt en wordt op het einde van de wedstrijd meegerekend in de totaalscore. Lenthe, Alizée, Elien en Esther lieten ons een salto tot ruglig zien. Ze benutten elk hun twee kansen goed en maakten het de jury niet gemakkelijk bij de keuze van de beste sprong. Charlotte en Kato gingen voor de salto tot stand. In de opwarming bezeerde Kato zich maar dat kon haar niet tegenhouden om de salto op haar voeten te staan. Charlotte bleef ook zeer geconcentreerd en bracht de salto’s tot een goed einde.

Met een fier gevoel gingen we naar brug. Een toestel waar de meisjes vooral hun kracht en vormspanning mogen tonen. Niet simpel want ze moeten niet enkel denken aan de oefeningenreeks die ze moeten uitvoeren, ze moeten bij bepaalde oefeningen ook nog tellen. Wanneer ze deze oefeningen geen twee seconden aanhouden, worden ze afgestraft. Gelukkig weten de gymnasten dat heel goed en brachten ze hun oefening zo goed als foutloos tot een goed einde. Iedereen turnde op zijn niveau en liet nog een laatste keertje zien wat hij kan.

En zo zat de wedstrijd er al snel op. Brug was het allerlaatste toestel van de wedstrijd én van dit seizoen.

I9

In de namiddag was het de beurt aan Felien, onze enige gymnaste in I9. De wedstrijd begon ze aan de brug. Hierbij mocht een deel uitvoeren aan de brug en een deel aan de rekstok. Ze bracht de twee delen tot een mooi einde.

Na brug volgt balk. Na twee wedstrijden een foutloze balkoefening te turnen, kon ook Felien er niet aan ontkomen en maakte ze enkele foutjes. Maar de moed liet ze niet zakken en zo ging ze naar het derde toestel: grond. Bij de I9 wordt er geturnd op muziek, iets wat Felien heel leuk vindt. Ze liet dan ook een mooi afgewerkte oefening zien.

Op het laatste toestel, sprong, liet Felien een nieuw element zien. Iets wat ze de afgelopen twee wedstrijden nog niet deed, namelijk een voorwaartse streksalto. Na hard trainen, wist ze ook op wedstrijd deze heel goed uit te voeren. Na dit hoogtepunt zat ook Felien haar wedstrijd erop.

Voor zowel de meisjes van I8 als Felien mocht de wedstrijd gerust nog langer duren en mochten er nog veel wedstrijden volgen. Helaas maar met wat geluk krijgen ze volgend jaar weer de kans om hun kunnen én nieuwe delen te tonen.

02

Elien, Lenthe, Charlotte en Kato behaalden de zilveren medaille.
Felien, Alizée en Esther behaalden een bronzen medaille.

Verslag: Elynn Vermeulen